2 - Betalingsverkeer
2.2 Giraal geld en Cybercrime
We doen steeds meer digitaal en online. Dat is snel en makkelijk.
Via computersystemen over de hele wereld, worden dagelijks miljarden betalingen gedaan.
Giraal geld = geld (tegoeden) op een bankrekening. Digitaal geld.
Om binnen Europa veilig en makkelijk te kunnen betalen is de samenwerking “SEPA” opgericht. Binnen die samenwerking hebben we bijvoorbeeld IBAN. Een bankrekeningnummer dat we in heel Europa accepteren. En dankzij SEPA kun je met je Nederlandse pinpas betalen in winkels in het buitenland.
Je kunt steeds makkelijker en sneller betalen, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Maar ook criminelen zitten niet stil, en zoeken ieder moment van de dag naar nieuwe manieren om geld te stelen.
Als geld niet veilig zou zijn, zou het zijn waarde verliezen.
Daar heeft niemand iets aan. Dus ook criminelen niet.
Omdat we de euro vertrouwen, gebruiken we dit geld op grote schaal. En omdat we het allemaal gebruiken en vertrouwen heeft geld waarde.
En ja, dan zijn er altijd mensen die het proberen te stelen.
Wat weet jij van giraal geld en cybercrime?
Giraal geld en Cybercrime
Je resultaten
Hoe noemen we dit? “Criminelen zeggen dat ze bij je bank werken (via telefoon of e-mail) en proberen bij je bankrekening te komen om geld te stelen”.
Helemaal goed!
Helaas... Niet goed.
Om Phishing te voorkomen, moet je dus nooit inloggegevens of pincodes aan iemand vertellen, of mailen.
Selecteer een antwoord.
En hoe noem je dit? “Criminelen kopiëren de magneetstrip van je betaalpas en komen achter je pincode. Zij maken een kopie van je pas en kunnen daarmee betalen”.
Helemaal goed!
Helaas... Niet goed.
Skimmen via de magneetstrip kan in het buitenland nog steeds. In Nederland is alles inmiddels zo goed beveiligd, dat het niet meer kan. Criminelen proberen nog wel eens met camera’s je pincode te zien en je bankpas te stelen.
Selecteer een antwoord.
Hoe noem je de kwaadaardige software, zoals virussen, wormen, trojan horses en spyware, die criminelen op computers proberen te installeren om gegevens zoals inlogcodes te stelen?
Helemaal goed!
Helaas... Niet goed.
Malware is de naam voor kwaadaardige software. Let dus altijd goed op wat je installeert. Klik nooit zomaar op links in e-mails.
Selecteer een antwoord.
Dat had beter gekund. Probeer het nog eens.
Goed bezig!
Super!
Je hebt [result] van [total] vragen goed beantwoord.